Covıd-19 Günlerinde Ödenen Ücretler İçin Telafi Çalışmasını Nasıl Uygularız?






4857 Sayılı İş Kanunu'nun 64. Maddesi:

"…Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir."




  • Çalışılmayan sürenin telafisi dört ay içinde yapılacak. (Örneğin Mart ayında çalışılmayan günler için ödenen ücret hesaplanarak 4 ay içinde uygulanacak çalışmanın şimdiden planlanması uygun olur.)
  • Telafi çalışması yapılırken yasal çalışma süreleri aşılmayacak. Örneğin, telafi çalışması günde üç saatten fazla olamaz. İş Kanunu'na göre çalışma süresi günlük on bir saat olarak değerlendirilir. Buna göre telafi çalışması günlük çalışma saati dikkate alındığında en fazla üç saat olarak uygulanabilir. Günde 8 saat çalışan bir işçi 3 saat daha fazladan çalışabilir. Bu da günlük üç saatlik telafi çalışmasının yapılmasına imkân veriyor.
  • İşveren telafi çalışması yaptırmadığı çalışandan, işe gelmediği günlerin ücretini kesemez. Sadece çalışılmayan dönem için ilave bir çalışma talebinde bulanabilir.
  • Çalışma şekli de önceden çalışana tebliğ edilmek zorundadır. Çalışanın mutabakatı sadece çalışana bilgi vermek amaçlıdır. Çalışanın kabul etmeme seçeneği bulunmamaktadır.
FİLİZ ERBOĞA
İK Danışmanı - Profesyonel Koç