EV HANIMLARINA SOSYAL GÜVENCE


EV HANIMLARI DA EMEKLİ OLABİLİR...

Sokağımızda, soframızda, işimizde, sevincimizde ve üzüntümüzde yaşamı paylaştığımız kadınlarımıza daha mutlu, daha adil ve daha yaşanabilir bir dünya dileklerimle "8 MART - DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ"nüzü kutluyorum.

Ev hanımları için de emeklilik fırsatı sunan birçok yöntem var. Evde kendi olanaklarıyla üreten kadınlar hem esnaf sayılıyor hem vergi vermiyor hem de sigortalı olup emeklilik olanağına kavuşuyor. Vergi kanununda düzenlenen “Esnaf muaflığı" ev kadınları için de büyük bir avantaj getiriyor. Milyonlarca kadın evde giyecek, yiyecek, takı ve süs eşyası üreterek satıyor. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, ip ve urgan gibi eşyaları evde kendi imkanlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor.

18 yaşını doldurmak ve bir iş yerinde çalışmamak birinci şart. 
Vergi dairesinden Gelir Vergisi mükellefi olunmadığına dair yazı alınması gerekiyor. 
'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi' doldurulması gerekiyor. (Ayrıca, kimlik fotokopisi gerekli)
İsteğe bağlı sigortalı, ödediği primlerin karşılığı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.
İsteğe bağlı sigortalı, 5 yıl prim ödemiş ise geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanıyor.
Ev kadınlarının sigorta tarihi sigortalılık talep tarihini takip eden günden itibaren başlıyor.
Vergiden muaf olarak evde el işi yapan kadınlar, kendileri tarafından belirlenecek kazancın yüzde 32’si oranında prim ödüyor.
Primin yüzde 20’si malullük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortası, yüzde 12’si ise Genel Sağlık Sigortası priminden oluşuyor. BAĞ-KUR kapsamında olan kadın sigortalılar 9000 gün prim ödemek zorunda. Ayrıca emeklilik için 58 yaşını doldurmak gerekiyor. Öte yandan emekli olmadan önceki son 3,5 yılda bir iş yerinde işçi olarak çalışma imkanı bulan kadınlar, 9000 gün değil de 7200 gün üzerinden emekli olabilir.

01 Ocak 2019 / 31 Aralık 2019 yılı için ev hanımlarının ödeyeceği en düşük sigorta primi 709,41 TL; en yüksek 5.320,50 TL.' dir.

Günün anlam ve önemine değinmek adına; Üreten Ev Hanımlarının sosyal güvenceleri konusunda pek bilinmeyen ama önemli ayrıntıları sizlerle paylaştım. Her günün tüm kadınlar için özel olmasını diliyorum.

FİLİZ ERBOĞA

İK Danışmanı - Profesyonel Koç

Kadınlar Günü Armağanıdır.
WATERSTATION SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ - 0
850 532 0282
"Sağlıklı içme suyunuzu kendiniz üretin"