İHBAR SÜRESİNİ BEKLEMEYEN İŞÇİ’DEN KESİNTİ YAPILABİLİR Mİ?

4857 Sayılı İş Kanunu Madde 17- Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi gerekir.
İhbar Tazminatı, işçinin iş kanunundan doğan hakkıdır. İşveren ve işçi akdin feshinde bildirim sürelerine uymak zorundadır.

İş Sözleşmesi,
İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,

İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,

İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,

İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.

Yukarıda belirtilen iş sözleşmelerinde yer alan bildirim süresine uymadan fesih eden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak karşı tarafa ödemekle yükümlüdür.
İhbar Tazminatı, Gelir Vergisi ve Damga Vergisine tabidir. İhbar tazminatı hesabında haftalar toplanıp ay hesabı yapılmaz. Bir hafta 7 gün kabul edilir. İhbar tazminatında tavan uygulaması yoktur.

İhbar tazminatı, işveren tarafından peşin ödenmesi gereken bir durumdur. İşçi ihbar süresini çalışarak kullanmak durumundadır. Aksi taktirde işveren yasal olarak ihbar tazminatını talep edebilir. Ancak bu durum ihbar süresine uymayan işçi için ihbar tazminatı, ücret alacağından değil dava yoluyla talep edilebilir. İşçi ihbar süresini beklemeden ayrılmak istediğini tazminat tutarının ücret alacaklarından kesilmesini yazılı bir dilekçe ile talep eder ise karşılıklı anlaşma ile bu durum gerçekleşebilir.

İhbar Tazminatı Hesaplama Örnek:

3000 TL Brüt Ücret
6 Hafta ihbar süresi

3.000/30=100 TL Günlük Ücret
100*7=700 TL Haftalık Ücret
700*6=4.200 TL Brüt İhbar Tazminatı
4.200*0,15=630 TL Gelir Vergisi
3.000*0,0759=228 TL Damga Vergisi
4.200- (630+228) = 3.342 TL Net ihbar Tazminatı


FİLİZ ERBOĞA
İK Danışmanı / Profesyonel Koç