ÖZLÜK İŞLERİ UZMANI VE NİTELİKLERİ

ÖZLÜK İŞLERİ UYGULAYICISINDA OLMASI GEREKEN MESLEKİ NİTELİKLER

Özlük işleri uzmanı, çalışanın evraklarının eksiksiz olmasını sağlar ve çalışanın tüm bilgilerini gerekli yerlere bildirir ve/veya insan kaynakları sistemi kullanıyorsa sisteme girişini yapar. Personelin özlük dosyalarının güvenliğinden, tam olmasından özlük işleri uzmanı sorumludur.


Özlük dosyaları, kanunlar karşısında son derece önemlidir. İşçi-işveren arasındaki davalarda ispat niteliğindedir.
Sözleşmeler, işe giriş süreçlerinin takibi, giriş çıkış takipleri (puantaj kontrolleri), yıllık ve mazeret izinleri, sağlık raporları takip ve kontrolleri, işe giren ve işten ayrılan, çıkarılan çalışanların işlemlerinin yürütülmesi süreçleri ile devam eder.
Özlük işleri uzmanı ya bordro süreçlerini de özlük işleri ile birlikte yürütür ya da bordro süreçleri ile ilgili olarak ayrı bir uzman ile koordineli olarak çalışır. Bu durum kurumların çalışan sayılarına göre değişir.

İş Kanunu ve SGK mevzuatı bilgisine hâkim olması gerekir.
İşyerinde, toplu iş sözleşmesi düzenlenmesi halinde, toplu iş sözleşmeleri hakkında da bilgi sahibi olması gerekir.

İş Kanunu’nun tüm detaylarını en ince ayrıntısına kadar bilme zorunluluğu, özlük işleri uzmanını diğer insan kaynakları süreçlerinde çalışan uzmanlardan ayıran en önemli farktır.

Bir adayı işe alırken uyulması gereken kanuni hükümler, çalışanın tüm sosyal hakları, izinler, sağlık, iş kazası  gibi devamsızlıkları ile ilgili oluşabilecek durumlarda vereceği kararlar, çalışanın işten ayrılırken hesap edilmesi gereken hak, ödeme vb. hakkında bir bordro uzmanı kadar bilgisinin olması, resmi kurumlar ile yürütülecek tüm işler hakkında bilgi sahibi olması gerekliliği, özlük işleri uzmanlarının diğer insan kaynakları süreçlerinde çalışanlardan daha fazla mevzuat bilgisine sahip olmasını gerektirmektedir.

Bordro işleri de özlük işleri uzmanının sorumluluğunda ise bordro tahakkuk ettirme konusunda da detaylı bilgi sahibi olmalı, tüm tahakkuk işlemlerine hâkim, fazla mesai, sosyal haklar, kanuni kesintiler, ek ödemeler, vergi mevzuatı, borçlar hukuku gibi hukukun farklı yönleri ve detaylı matematik ve muhasebe bilgisine de sahip olması gerekmektedir. Aylık maaş, prim ve diğer yan hakların tahakkuklarının yapılması, kontrol edilmesi ve çalışanların hesaplarına yatırılması işlemlerinin özenli ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.

Özlük işleri uzmanı, kanun, mevzuat, kararnameleri takip edebilecek, detaylara önem veren, dosyalama ve arşiv işlerini yönetebilecek, iletişimi kuvvetli bir yapıya sahip olmalıdır.

FİLİZ ERBOĞA
İK Danışmanı / Profesyonel Koç