BEDELLİ ASKERLİK'TE KIDEM TAZMİNATI HAKKI

Bedelli Askerliğin 7146 sayılı Kanun ile 03.08.2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte 21 günlük temel askerlik eğitimi süreci kesinleşti. 15 bin Türk Lirası ödeyerek 21 günlük askerlik eğitimini tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

MUVAZZAF ASKERLİK NEDENİYLE FESİH

İş mevzuatında 4857 sayılı kanuna tabi çalışanlar askerlik nedeniyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatını da hak ederler. 1475 sayılı eski İş Kanunu’muzun yürürlükte kalan ve kıdem tazminatını hakkını düzenleyen 14. maddesinde düzenlenmiştir.

Madde 14 – (Değişik birinci fıkra: 29/7/1983 -2869/3 Md.) Bu Kanuna tabi işçilerin hizmet akitlerinin: Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla, son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek için işten ayrılacak personelin en az 1 yıl çalışmış olmak şartı ile kıdem tazminatı hakkı söz konusudur.

BEDELLİ ASKERLİK NEDENİYLE FESİH

Muvazzaf askerlik ve bedelli askerlik birbirinden farklı değerlendirmelidir.

Bedelli askerlik düzenlemesi ile 1111 sayılı Kanuna eklenen Geçici Madde 55’in 4. fıkrasında açıkça belirtilmiştir ki, bedelli askerler bu hizmetin yerine getirildiği süre boyunca çalıştıkları işyerlerinde ücretsiz izinli sayılacaklardır.

Geçici Madde 55: Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları işyeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız ve ücretsiz izinli sayılırlar.
Bedelli askerlerin kıdem tazminatı hak etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacaktır. Muvazzaf askerlik hizmetinde olduğu gibi bir iş akdi feshi ve akabinde kıdem tazminatı hakkı doğmayacaktır.

Bedelli askerler, 21 günlük eğitimleri boyunca iş sözleşmeleri askıya alınacak, geri döndüklerinde işlerine kaldıkları yerden devam edeceklerdir. İşverenin iş sözleşmesini işçinin bedelli askerlik hizmeti nedeniyle feshetmesi de mümkün değildir.

Ücretsiz İzinli olunan sürelerde iş sözleşmesi askıda kalmaktadır. Kıdem süresi yıllık izin gibi haklar bu sürede işlemeyecektir. Bedelli askerlik süresinde izin hakkı mevcut olan çalışan için yıllık izinli sayılması 5510 sayılı kanun’la ters düşmektedir. (Yıllık ücretli izin işçiye dinlenmesi amacıyla verilmektedir.)


FİLİZ ERBOĞA
İK Danışmanı / Profesyonel Koç